Ook een kunstgebit moet lekker zitten
Bron: Mondmedicentrum, 21 april 2014
Voor de een is het een schrikbeeld, voor de ander een uitkomst: een kunstgebit. Wat voor iederéén geldt, is dat een gebit lekker moet zitten. Je moet er immers mee eten, drinken, praten… noem maar op. Mondmedicentrum heeft een laboratorium dat gespecialiseerd is in het maken van perfect passende gebitten.
“Natuurlijk kan ik me indenken dat mensen liever geen kunstgebit willen. Maar als je er tóch een moet, dan ook meteen zo goed mogelijk!” Aan het woord is Gert-Jan van de Wiel van Mondmedicentrum Laboratorium. Hij is 'klinisch prothese technicus', maar zelf heeft hij het liever over kunstgebitten en klikgebitten dan protheses. Het bijzondere aan Gert-Jan is dat hij niet alleen gebitten maakt en herstelt – zoals in zoveel laboratoria – maar ook zelf aan de stoel bij de patiënt staat. “Ik vind het belangrijk dat ik de patiënt ken en zelf zie hoe de situatie in zijn mond is. Ik heb graag gevoel bij wat ik doe; dat komt het resultaat ten goede.”
KUNSTGEBIT OF KLIKGEBIT
Over dat resultaat is Gert-Jan duidelijk: “Een goed kunstgebit of klikgebit moet je bij wijze van spreken niet eens voelen. Het moet zo natuurlijk passen, dat het ‘lekker zit’.” Daarbij is een klikgebit wat comfortabeler dan een gewoon kunstgebit. “Een klikgebit klik je vast aan enkele pinnetjes die in de kaak zijn vastgezet. Daardoor zit het steviger. Bovendien oefent een klikgebit minder druk uit op de kaak, wat goed is voor zowel de kaak als het gebit zelf.”
ONDERHOUD EN VERVANGING
Wat voor alle gebitten geldt, is dat ze goed onderhouden moeten worden, en om de vijf jaar vervangen kunnen worden. “Goed onderhoud zorgt voor meer comfort”, aldus Gert-Jan. “En na 5 jaar wordt een nieuw gebit weer vergoed vanuit de basisverzekering. Dat is ook logisch: door slijtage gaat een gebit na verloop van tijd minder comfortabel zitten."
WANNEER CONTROLE?
Elk kunstgebit of klikgebit moet na verloop van tijd gecontroleerd en eventueel aangepast worden. In deze situaties doet u er verstandig aan een afspraak te maken:
- De prothese zit los
- Er blijft voedsel onder de prothese zitten
- Uw mondhoeken zijn vaak ontstoken of kapot
- De elementen zijn versleten
- De kleur is onnatuurlijk (geworden)
- Er is een breuk(je) of andere schade ontstaan.
Terug naar nieuwsoverzicht