Verdoving
Een verdoving zorgt ervoor dat u de behandeling op een ontspannen, comfortabele en pijnvrije manier ervaart. Wanneer u ontspannen bent, kan de tandarts bovendien nauwkeuriger werken.
HOE WERKT EEN VERDOVING?
De tandarts gebruikt een carpulespuit met daarin een vloeistof. Deze vloeistof heeft een vaatvernauwende en zenuwblokkerende werking.
WANNEER WORDT VERDOVING TOEGEPAST?
We verdoven alleen wanneer u hiervoor toestemming geeft. Verdoving wordt onder andere toegepast bij:
- Het prepareren en vullen van tanden en kiezen
- Het prepareren van tanden en kiezen voor de toepassing van een kroon of brug
- Het trekken van tanden en (verstands)kiezen
- Het uitvoeren van een implantaatbehandeling
- Sommige tandvleesbehandelingen
- Wortelkanaalbehandelingen.
WIE MOGEN VERDOVING GEVEN?
De tandarts en de mondhygiënist mogen zelfstandig verdoving geven. Een preventieassistente mag u verdoving geven wanneer de tandarts in de tandartspraktijk aanwezig is. Ook zij is hiervoor opgeleid.
WELK VERDOVINGSMIDDEL WORDT ER GEBRUIKT?
Wij kiezen het verdovingsmiddel dat voor u het meest geschikt is. Daarvoor checken we altijd uw medicijngebruik. Informeer ons als er wijzigingen zijn opgetreden in uw medicijngebruik. Vraag gerust om meer toelichting als u nog vragen heeft over het verdovingsmiddel.
IS VERDOVING PIJNLIJK?
Het toepassen van de verdoving kan soms een beetje gevoelig zijn, maar dit onprettige gevoel duurt zeer kort. Bij Mondmedicentrum spuiten we de verdovende vloeistof bovendien langzaam in, waardoor het verdoven minder pijnlijk is.
IS VERDOVING VEILIG?
Ja, verdoven is veilig. De kans dat er bij het toepassen van plaatselijke verdoving bijwerkingen optreden, is zeer gering.
WAAR MOET IK NA VERDOVING REKENING MEE HOUDEN?
Door de verdoving kunnen uw tong, lippen en wang dik aanvoelen en/of soms gaan tintelen. Dit verdwijnt als de verdoving is uitgewerkt (na één tot enkele uren). Tot de verdoving is uitgewerkt, kunt u beter geen warm voedsel eten of drinken. Dit in verband met het gevaar op verbranding (u voelt immers niets).
WAT ZIJN DE KOSTEN VAN VERDOVING?
Een verdoving (code A10) kost in 2016 €13,21. Het kan voorkomen dat op uw rekening twee of meer keer verdoving staat. In dat geval heeft u 2 of meer behandelingen gehad aan niet aangrenzende tanden en/of kiezen. Meer informatie over de kosten van behandeling vindt u hier.
WORDT VERDOVING VERGOED?
Kinderen tot 18 jaar zijn vanuit de basisverzekering voor 100% verzekerd voor verdoving. Bij volwassenen zit deze behandeling niet in het basispakket. Wel kunnen zij hiervoor een aanvullende verzekering afsluiten. Vraag ons gerust om advies. Wij kunnen nagaan wat uw zorgbudget is en hoe hoog uw eventuele eigen bijdrage is.
kwaliteit van MONDMEDICENTRUM
- We verdoven rustig, waardoor de verdoving minder hinderlijk is.
MEER INFORMATIE
Voor meer informatie kunt u terecht bij uw tandarts. We vinden het belangrijk dat u precies weet wat we doen (en waarom), dus aarzel niet om uw vragen te stellen.