"Klinisch Prothese Technicus is zo'n leuk en eerzaam vak"
Bron: Jan, 20 augustus 2016
Ik ben Jan, ik kan goed luisteren, ben begripvol, sociaal en sportief. Ik werk sinds 1978 in de tandtechniek en sinds januari 2016 ben ik bij Mondmedicentrum klinisch prothese technicus. Dit houdt in dat ik diverse typen kunstgebitten aanmeet bij patiënten in de behandelkamer en ook zelf kunstgebitten technisch maak in het laboratorium. Wil je meer weten over mijn leuke en eerzame vak?
Wat is jouw werkervaring?
In 1978 ben ik begonnen in een laboratorium in Den Bosch waar ik startte op de kroon- en brugwerk afdeling en vervolgens werkte op de prothese afdeling. Hierna heb ik op nog twee laboratoria gewerkt waar ik ruime ervaring heb opgedaan op alle technische facetten van de prothetiek. Mede door die ervaring en diverse opleidingen ben ik vanaf 2007 ook klinisch gaan werken bij een praktijk die gespecialiseerd is in het aanmeten van kunstgebitten bij patiënten en het technisch maken van diverse soorten kunstgebitten.
Waarom heb je voor Mondmedicentrum gekozen?
Na hier een aantal jaren gewerkt te hebben, was ik toe aan een nieuwe uitdaging. Bovendien wilde ik graag dichter bij huis gaan werken. Omdat de sfeer en de professionele uitstraling van Mondmedicentrum mij enorm aanspraken en ik een gevoel van behaaglijkheid ondervond tijdens de sollicitatie, ben ik bij Mondmedicentrum aan de slag gegaan.
Waarom is jouw werk zo leuk?
Het leuke en eervolle aan mijn werkzaamheden is iets voor mensen betekenen en ze een mooie uitstraling te geven. Het is iedere dag een mooie uitdaging om een goed ‘werkstuk’ te maken. Het proces vanuit het analyseren en aanmeten van een passende kunstgebit bij de patiënt in de behandelkamer, tot het tandtechnisch maken van het kunstgebit, blijft steeds bijzonder.
Ik besef dat ik bevoorrecht ben om bij mensen in de mond te mogen werken. Ik kreeg eens de opmerking van een vrouwelijke patiënt dat ik de eerste man ben die haar tandeloos ziet. Dan snap je mijn voorgaande schrijven. Bovendien kun je in mijn vakgebied vaak echt iets betekenen voor mensen.
Welke bijzondere ervaring heb jij meegemaakt met een patiënt?
Er kwam eens een mevrouw bij mij met een verlamming (eenzijdig vanaf haar kruin tot teen, ontstaan door een hersenstam beschadiging) die doorgestuurd was vanuit het ziekenhuis. De vraag was om bij mevrouw een onderprothese te maken om haar kauwfunctie te bevorderen (bij een mondopening van twee centimeter).
Na enkele moeizame behandelingen is het mij gelukt om deze vrouw haar kauwvermogen deels terug te geven. De kleine glimlach op haar gezicht die ontstond na het plaatsen van de onderprothese zal mij altijd bij blijven. Dit samen met de blijheid en dankbaarheid van haar man, deed mij een traantje wegpinken.
Benieuwd naar de verhalen van overige collega’s >
Terug naar nieuwsoverzicht