Kids kunnen gaatjes missen als kiespijn
Bron: For You Magazine, 15 februari 2017
Als het melkgebit van je kind goed verzorgd wordt, kunnen problemen met het gebit (op latere leeftijd) voorkomen worden. Het melkgebit vormt de basis voor het volwassen gebit en hier samen met de tandarts goed voor zorgen is superbelangrijk! Maar hoe zorg jij zelf goed voor het gebit van je kind? En hoe kan de tandarts jou hierbij helpen? Wij geven je 10 eenvoudige tips!
1. Start op tijd met poetsen
Het is belangrijk om vanaf het begin van het doorbreken van de tandjes iedere dag éénmaal te poetsen met fluoride-peutertandpasta. Vanaf de leeftijd van 2 jaar adviseren we tweemaal daags te poetsen met een hoeveelheid fluoride-peutertandpasta ter grootte van een erwt. Een tandpasta voor de leeftijd van 0-5 jaar bevat genoeg fluoride voor een kindergebit.
2. Leer goed poetsen
Weet jij zeker dat je bij het poetsen van jouw eigen tanden de juiste poetstechniek gebruikt? En weet je hoe je de tanden van jouw kind goed poetst? Vraag eens om een poetsinstructie in de tandartspraktijk en zorg dat je leert hoe je goed poetst. Poets bovendien voor de zekerheid altijd tot 10 jaar na bij je kind.
3. Maak tanden poetsen leuk
Veel kinderen vinden zo’n tandenborstel in de mond krijgen niet bepaald leuk. Als je zorgt voor afleiding en/of positieve stimulering, kan het tanden poetsen wél leuk worden. Onze tandartsassistente Anouk vertelt je hier meer over in haar blog.
4. De tandarts is gratis voor kids
De basisverzekering vergoedt momenteel alle tandheelkundige controles en (bijna alle) verrichtingen bij kinderen van 0 tot 18 jaar, met uitzondering van kronen, bruggen en orthodontie. Er is ook geen sprake van een eigen bijdrage. Je hoeft dus zelf niks te betalen voor een bezoek van je kind aan de tandarts. Door regelmatig op controle te komen met je kind, kun je daarentegen wel besparen op tandartskosten op latere leeftijd.
5. Vanaf 2 jaar naar de tandarts
Het is verstandig om je kind vanaf 2 jaar (zo vroeg mogelijk) mee te nemen naar de tandarts. Er wordt dan nog niet behandeld, maar zo kan je kindje alvast spelenderwijs wennen aan het tandartsbezoek. Samen zorgen we er zo voor dat een tandartsbezoek geen negatieve of angstige lading krijgt.
6. Maak een tandartsbezoek leuk
Leg uit wat er allemaal te zien is. Vertel dat je zoon / dochter misschien even op de stoel mag zitten en dat de tandarts misschien even in zijn of haar mond wil kijken. Prikkel de nieuwsgierigheid. Zeg in ieder geval nooit tegen je kind dat het ‘niet eng’ is of dat je kind ‘niet bang’ hoeft te zijn.
7. Maximaal 7 zoetmomenten per dag
Laat je kind maximaal 7 zoetmomenten per dag hebben. Eten en drinken kunnen het glazuur van de tanden en kiezen namelijk aantasten. Het gebit herstelt zich na verloop van tijd vanzelf weer, maar eet of drinkt je kind te vaak op één dag, dan krijgt het gebit onvoldoende kans om te herstellen.
8. Voorkomen is beter dan genezen
Kinderen zijn gevoeliger voor gaatjes en tanderosie dan volwassenen. Dit komt doordat het glazuur van de tanden en kiezen van een kind tijdens de doorbraak nog niet volledig is uitgehard. Het is dan ook raadzaam om altijd tweemaal per jaar op controle te komen met je kind en geadviseerde behandelingen niet uit of af te stellen.
9. Poets niet direct na een zoetmoment
Poets de tanden van je kind bovendien niet direct na het eten of drinken van zure en/of zoete dranken of voedingsmiddelen. Het glazuur van de tanden / kiezen van je kind is dan nog te zacht en kan beschadigd worden door het poetsen. Wacht minimaal één uur.
10. Stop op tijd met duimen
Naast een gezond gebit is het wel zo fijn als de tanden van je kind netjes recht staan. Duimen kan ervoor zorgen dat tanden scheef gaan staan. Daarom is het van belang dat kinderen ruim voor het wisselen stoppen met duimen.
Dit artikel is verschenen in For You Magazien | Den Bosch | Editie voorjaar 2017 >
Terug naar nieuwsoverzicht